2019年6月14日学术报告

编辑:吴秦时间:2019-06-12点击数: 来源:

报告题目(Title): Delay/Disruption-Tolerant Networking (DTN) and Derivation of Retransmission Timeout Interval for Best Normalized Goodput of Bundle Protocol

报告人姓名(Speaker): 王汝海

时间(Date&Time): 2019/6/14 14:30

地点(Location):   物联网工程学院 D308

报告摘要(Abstract):

Delay/disruption tolerant networking (DTN) was proposed for reliable data transfer despite frequent link disruptions and/or long propagation delay in and/or through challenging communication environments. The setting of the retransmission time-out (RTO) interval of bundle protocol (BP) is critical for reliable and highly efficient file transfer of DTN in deep-space communications and other stressed communications. In this talk, an overview of DTN and its applications will be discussed. Then, analytical modeling of an optimal RTO timer interval will be presented for the best goodput performance of BP in deep-space communications. A model will be developed to compute the RTO timer interval that will result in the best goodput performance of BP normalized with respect to the total data load transmitted in order to achieve successful delivery of an entire file. Experimental validation using a PC-based testbed indicates that RTO timer interval indicated by the model achieves the best normalized goodput performance of BP. The model predicts performance in all the experimented scenarios.

报告人简介(Biography) :

王汝海博士现任美国德克萨斯州立拉玛尔大学 (Lamar University)Phillip M. Drayer 电子工程系终身制教授、计算机网络研究所主任、博士生导师,南京大学特聘教授、“首席研究员”,苏州大学讲座教授(电子信息学院首位),以及意大利热那亚大学(University of Genova)电子与电信科技博士教学委员会委员,曾任哈尔滨工业大学“(百人计划)海外合约教授”。

王教授2001年获得美国新墨西哥州立大学电子工程博士学位,研究领域包括空间和星际网络、深空通信、以及卫星通信, 是最早研究用互联网技术实现空间通信的学者之一, 先后参与了美国加州理工学院喷气推进实验室(JPL)CFDP和“容迟/容断网络”(DTN)技术—“星际覆盖网络” (ION) 的协议研发,以及中国“国家自然科学基金”重点项目“面向深空探测的通信理论及关键技术”,以及中国工程院重大咨询项目“空间信息技术领域发展战略研究”。王教授在空间信息网络和深空通信研究领域拥有很高的国际知名度, 在专业领域的权威杂志和国际会议上发表了近百篇有影响力的学术论文,其中第一作者论文50多篇。

王教授目前担任IEEE Transactions on Aerospace and Electronic Systems (T-AES)和IEEE Aerospace and Electronic Systems Magazine (AES-M)两部专业学会刊物副编辑,曾担任IEEE 通信协会的旗舰会议-----“世界通信大会”无线通信技术委员会的共同主席, 并在“IEEE世界通信大会”和“IEEE军事通信大会”举办专题讲座(tutorials)。

邀请人姓名 (Inviter): 吴琼